Hoe verzorg ik mijn bloembollen?

Om langer plezier van uw bloembollen te hebben, krijgt u van ons enkele kwekerstips.

De gebruiksmogelijkheden van bloembollen op pot zijn zeer gevarieerd. Bloembollen kunnen zowel binnen- als buitenshuis neergezet worden.
Binnenshuis kunt u al genieten van de lente vanaf de maand december met bijvoorbeeld hyacinten.
Ook buitenshuis zijn de potten goed met elkaar te combineren. Plant de potten in de grond of zet de potten op uw patio of terras!

Bloembollen Buiten

Vanaf de maand januari kunnen de potten naar buiten. Hierbij is lichte nachtvorst geen probleem.  Wanneer de potten toch bevriezen is dat geen probleem. Wanneer u rustig afwacht, komen de bollen vanzelf.  De Basic Pots kunnen in de volle grond of bloembakken geplant worden. Dankzij het koele weer gaan bloembollen erg lang mee en bloeien ze erg goed. Wanneer er strenge vorst komt, kunt u beter afwachten met buitenshuis planten of de reeds buiten geplaatste potten even in de garage of beschut zetten. Bij een droog voorjaar de bloembollen 1 tot 2 x per week het liefst regenwater geven.
TIP: Zorg er altijd voor dat de potten en bakken gaten aan de onderkant hebben, of laag aan de zijkant. Het is aan te raden om kapotte dakpannen of andere scherven in de pot te leggen.

Bloembollen Binnen

Zet de potten binnen op een lichte plaats en geef voldoende water (voor de hyacint matig water geven). Laat de bloembollen beslist niet uitdrogen! Dan bloeien ze niet mooi op of worden ze geel . Bij hyacinten de potgrond goed vochtig houden en vlak voor de bloei minder water geven. Narcissen kunt u lekker vochtig houden, hoe meer water ze krijgen, hoe langer ze worden. Hoe koeler ze staan, hoe langer ze mee gaan en hoe mooier ze worden. Let op!: Een lichte standplaats is belangrijk.

Narcissen op pot

Narcis (Latijnse naam Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie Amaryllidaceae.

Narcissen zijn een aanwinst voor iedere tuin, ze zijn er in gele en witte varianten. Het zijn gemakkelijke bollen, die het vrijwel altijd overal doen. Ze kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw staan. Wanneer de bollen binnenstaan de bollen 1 x per week water geven. Narcissen staan graag op een lichte standplaats. Op een zonnige plek zullen ze eerder gaan bloeien dan op een plek met veel schaduw.  Het is verstandig om uitgebloeide bloemen eraf te knippen, zo wordt alle energie in de bol opgeslagen.

Hyacinten op pot

De Hyacint (Hyacinthus) is een geslacht van bolgewassen. De plant die wij meestal in onze huiskamer hebben staan, is de bekende rijkbloeiende en geurige Hyacint Multiflora. De hyacint staat met zijn natuurlijke, verleidelijke geur en sprekende kleuren garant voor een vrolijk lentegevoel.
Tip: Laat de bolkluit aan de steel zitten, deze houdt de hyacint stevig en bevordert de wateropname.  Ook komt dit de kleur van de bloempjes ten goede. Snijd je de bolkluit van de hyacint af, dan is deze minder lang houdbaar. Ook kan de hyacint dan gaan stinken.
De beste temperatuur voor een hyacint ligt tussen de 10 en 18 graden. Na ongeveer 11 dagen zal de tros gaan groeien. Hierna bloeit de hyacint gemiddeld nog 10 dagen. Bij een hogere temperatuur is de hyacint eerder uitgebloeid. Houd de potkluit matig vochtig. Extra voeding is niet nodig.

Ondersteun bloemstelen die te lang worden en omvallen.

Muscari op pot

Ze lijken op hyacinten, maar óók op een omgekeerd trosje druiven: witte druifjes en blauwe druifjes. In het Latijn worden deze bolletjes met de smalle, frisgroene bladeren en de tros miniklokjes aangeduid met de naam Muscari.

Muscari hebben geen extra plantenvoeding nodig, een scheutje water in de week is voldoende. Voel een paar keer per week met je vingers of de aarde vochtig genoeg is. Zeker als ze binnen staan, met die verwarming die nog flink stata te verwarmen. Zet de Muscari binnen op een lichte plek.

Leucojem op pot

Deze prachtige voorjaarsbloeiers lijken op sneeuwklokjes en worden zodoende vaak door elkaar gehaald. Zomerklokjes worden echter veel hoger en hebben ook grotere bloemen. De bloemen zijn wit, klokvormig en hebben kleine groen-gele bloemdekslippen. Zij verspreiden een aangename geur.

Plaats in een lichte standplaats, mag in direct zonlicht. Grond vochtig houden, niet laten uitdrogen.